A szabadalmi eljárás menete

A Szabadalmi Hivatal nem kevés munkát fektet abba, hogy megállapítsa valamiről, hogy újdonság, avagy nem. Az legelső néhány általam tervezett babzsák esetében, ez évekbe tellett, de nem rajtuk, és nem is rajtunk múlott. Hogy hogyan fúrták meg a beadványom, arról még olvashatsz bővebben.

A szabadalmak elbírálásának eljárása úgy történik, hogy a beadott mintát először megvizsgálják. Ez formatervezési mintánál csak képekből áll, használati mintáknál pedig a képek, rajzok mellett egy nagyon sajátságos, bonyolult megfogalmazású leírásból is. Ha rendben találják alakilag a beadványt, akkor elkezdik kutatni az eredetiségét. Ha eredetinek találják a mintát, akkor fél évre nyilvánosságra hozzák, ami alatt még bárki felszólalhat, ha nem ért egyet a döntéssel.

2001-ben még a Magyar Szabadalmi Hivatalnak is újdonságszámba ment a babzsákfotel, mint termék. Mi sem tudtuk, hogy így nevezik világszerte, így aztán fotel, párna, alakítható fotel elnevezéseken adtuk be levédeni a termékeinket.

Amőba logó legelső változat

Gondban voltunk a fotózásukkal is, hiszen nehéz volt olyan képet készíteni róluk, amelyen jól látszik a formájuk. Így történt, hogy a legelső fotelekről maketteket készítettünk, azokat jól kitömtük, és úgy fotóztuk le őket. Nem volt túl életszerű, de akkor ez tűnt a legjobb megoldásnak.

Az első szabadalmi oltalmam viszontagságai

2000-ben kezdtem babzsákokat készíteni, és 2001 nyarán már benyújtottam néhány ipari mintaoltalom kérelmet elbírálásra. A formatervezési mintát nevezték annak idején ipari mintának.

Megdöbbentem mikor kiderült, hogy előttem 2 héttel ugyanazokat a mintákat, – amiket én terveztem – beadták azok, akikkel 2 hónapig együtt dolgoztunk. Azóta is abból élnek, amit én kitaláltam. Jó mi? 3 évig leveleztem a Szabadalmi Hivatallal, és próbáltam bebizonyítani, hogy én vagyok a szerzője a kérdéses babzsák formáknak, mire visszamenőleg megkaptam az oltalmakat az alábbi termékekre. A jelenleg használt fantázianevükön jelölöm őket. A nevük mellett a lajstromszámuk található.

Tini 90275   Big girl 90273   Big mammy 90274   Univerzál párna 90033

Miért sajnálom, hogy nem hosszabbítottam meg az első 5 oltalmam?

2 év múlva lejártak a fent említett oltalmak, hiszen 3 év huza-vona után visszamenőleg ítélték meg őket 5 évre. Akkor sajnos épp olyan élethelyzetben voltam, hogy nem tudtam kifizetni a nem épp olcsó hosszabbítást. Úgy gondoltam, úgyis kitalálok majd új modelleket, nem foglalkozom vele, hagytam veszni az egészet.

Igen ám, csak arra nem gondoltam, hogy nem pusztán azok a bitorlók fogják gyártani a találmányaimat, akik eleve ellopták, hanem szinte az összes hazai babzsák gyártó, aki azóta feltűnt.

Szóval a fent említett minták már nincsenek oltalom alatt.

Egy valódi kihívás

Köztudott, hogy babzsákfotelből nehéz a felállás. Erre a problémára kerestem megoldást sokáig, mire a harmadik változat valóban bevált.

A legelső kísérlet ez a fém keret volt karfákkal 2003-ban, ami alul össze volt kötve. Csak rá kellett helyezni a babzsákot, és kész is volt. Ezt az oltalmat sem hosszabbítottam meg, mert nem voltam vele elégedett, nagyon visszafogta a babzsák alakíthatóságát, mozgékonyságát.

Karfás alakítható fotel 2662

Karfa babzsákfotelhez (saját, régi szabadalom)

15 jelenleg is élő szabadalmam

Amire a legbüszkébb vagyok, az a Karfás alakítható fotel, ami ma Solo max névre hallgat, 2005-ben kapta meg a „használati mintaoltalmat.” Ez a jellegű oltalom a minta szerkezetére vonatkozik, nem a formájára. Ez a modell lett a befutó a kiszállást segítő karfák kapcsán, ma is az egyik legkedveltebb babzsákfotelünk. Lényege, hogy 3 rekeszből áll. 2 ebből a karfákat szolgálja úgy, hogy tele van töltve gyönggyel, így lehet rajta támaszkodni felálláskor. Külsőleg nem látszik rajta ez a szerkezeti kialakítás, de a használatkor nagy segítséget jelent azoknak, akik amúgy nem mernének kipróbálni sem egy babzsákfotelt.

Solo max babzsákfotel kiszállást segítő karfákkal, lábtartóval

Solo max 2958

2005 termékeny évem volt, még 12 formatervezési mintaoltalmat kértem és kaptam, egy közös lajstromszámon, ami nem volt mindegy anyagilag. 90399-en találod az összeset. Néhány szabadalmaztatott termék ezek közül már nincs a kínálatunkban.

Király  Királyi pár  Háromkirályok  Apród  Trapéz solo  Trapéz duo  Trapéz trio  Trapéz puff  Csücskös  Kagyló  Bohóc  Sarokkanapé

Trapéz solo babzsákfotel lábtartóval enteriőrben

Trapéz solo

Ezután is sok új termék született, de nem foglalkoztam a szabadalmaztatásukkal, miután az előzőeket is arcátlanul másolták. Másolják most is, míg fel nem lépek ellenük hivatalosan.

Legújabb tervezéseim

2017-ben szintén kaptam 2 termékre formatervezési mintaoltalmat. Ezekre is nagyon büszke vagyok, sok agyalás, tesztelés eredményeképp születtek. Ők 2 féle laptoppárna, kézpárnával kiegészítve. Az egyik változat szélesebb, hogy egerezni is tudj rajta.

Kézpárnás laptoptartó használat közben babzsákfotelben

Kézpárnás laptoppárna 92504   Egérpados kézpárnás laptoppárna 42472

Jelenleg is folyik új termékek tervezése, fejlesztése, Érdemes néha visszalátogatnod a honlapunkra, vagy a facebook oldalunkra, hátha épp előrukkolunk egy újdonsággal, ami számodra is hasznos lehet. Vagy megnyerheted egy játékunk keretén belül.

Ha kíváncsi vagy melyik Amőba babzsákfotel az, ami a termetedre, az igényeidre, a szokásaidra van szabva, töltsd ki ezt a tesztet:

Melyik babzsákfotel való nekem?