Miből is készül a babzsák töltelék, avagy miért zsugorodik minden babzsák a használattól? Mindentudó az utántöltésről

Miért pont a polisztirol gyöngy a nyerő?

Ha van már babzsákod, akkor nyilván tapasztaltad azt a tulajdonságát, hogy egyre közelebb kerülsz a földhöz, mintha kifogyna belőle a töltet. Hát valahogy így is van. Azzal a pontosítással, hogy minden babzsák töltelék tömörödik a használat során, vagyis veszít a térfogatából. Már, ha hungarocell gyöngy van benne töltelékként. Ez a folyamat természetes velejárója a babzsákok használatának, ezt az egy kiküszöbölhetetlen tulajdonságát el kell nézzük a hungarocell golyónak

1. A tisztességes babzsákfotelek tölteléke ún. előhabosított polisztirol gyöngy.
Ezt úgy képzeld el, hogy alapból ez egy pici, kemény, polisztirol gyöngy, amit habosítanak, „felfújnak”, gőzölnek. Így kapják azt a kissé puha, egy ideig rugalmas golyót, amit babzsákok töltésére használnak világszerte. A köznyelv nevezi még nikecell gyöngynek, nikecell golyónak is.

2. Vannak babzsák gyártók, akik a habosított polisztirol gyöngyök helyett újrahasznosított darálékot használnak, ami olcsó ugyan, de más, babzsák számára hasznos tulajdonsággal nem rendelkezik. Sőt. Nem nevezném babzsáknak az ilyen terméket. Hisz pont a lényeg hiányzik belőle. Amíg a golyócskák képesek egymáson elgördülve, teljesen rád idomulni, és pozícióváltásnál folyamatosan hozzád igazodni, addig a darálék erre nem képes.

3. Akadnak, akik habosított polisztirol gyöngy, és szivacs, (ún. qithan) keveréket használnak. Ennek meg van az a pozitív tulajdonsága, hogy tele lehet tölteni vele a babzsák huzatát, így esztétikusabb lesz, kiadja, és megtartja azt a formát, amit el szeretnénk érni vele. Mindaddig, míg bele nem ülsz. Mert akkor teljesen elveszti a babzsák igazi, szenzációs tulajdonságát, hogy teljesen rád simul, és megtart téged.

Nem a levegőbe beszélek, én is kísérleteztem vele, de hamar elvetettem az ötletet. Kényelem szempontjából egy napon nem lehet emlegetni a kettőt. Nem beszélve arról, hogy én olyan babzsákokat szoktam tervezni, amelyek megtámasztják még a fejedet is, ezért elég magasra kell őket készíteni. Na, ez nem működik qithan-nal, mert hátrarogyik a támla. Nem tartja meg magát, főleg téged nem.

Kísérletképpen más anyagot is hozzákevertem már a gyöngyökhöz, de semmi nem vált be. Minden keverék töltelékkel készült babzsák elveszti azt a tulajdonságát, hogy stabil támaszt ad a számodra. Pedig kecsegtető volt a gondolat, hiszen 2 előnye is lett volna az ilyen keverékes babzsákoknak. Az egyik, hogy esztétikusabb formát lehet vele kialakítani, a másik, hogy nem tömörödnének össze a gyöngyök a használattól, így nem kéne utántölteni a babzsákokat.

De egy babzsák elsődleges tulajdonságát, a fantasztikus kényelmét, nem vagyok hajlandó feláldozni semmilyen más szempontért!

Az előhabosított polisztirol gyöngy tulajdonságai

1. Ez a golyó – amit ugye egy kemény pici golyócskából előzőleg gőzöltek,„felfújtak”- a folyamatos nyomás hatására vissza is tud zsugorodni. Nem fog ugyan az eredeti állapotára töpörödni, de jelentősen veszíthet a térfogatából. Persze ennek mértéke attól függ, hogyan, és mennyit használod a babzsákod. Értem ez alatt, hogyha minden este ebből tv-zel, akkor egy év alatt természetszerűleg kevésbé fog összezsugorodni, mintha a gyermeked ugrál benne naphosszat.
A használat során normális esetben nem fog szétporladni, összelapulni. Golyó formájú marad, csak kisebb lesz.
Tehát, el kell fogadjuk azt a tényt, hogy néha be kell tennünk egy kevés babzsák töltőanyagot a fotelünkbe, ha nem akarunk a földön ülni.

Az a nagy helyzet, hogy ez idáig nem találtak jobb anyagot babzsák töltet számára.

2. Hiszen az előhabosított polisztirol gyöngy rendkívül könnyű anyag, egy 2 személyes kanapét egyedül is elbírok, ha kell.

3. Fontos tulajdonsága még, hogy nem penészedik. Ez egy lényeges szempont, saját tapasztalatom alapján állítom. Említettem a cikk legelején, hogy gőzzel kezelik az apró, kemény gyöngyöcskéket. Ennél fogva, ha nem tölt elég időt a silóban, és nem szárad ki teljesen, vizesen kerül a gyöngy a nylonzsákba, amikben aztán szállítják őket. Főleg télen érzékelhető a zsák falán lecsapódó nedvesség.

Ha a babzsákfotel töltőanyag nedvesen kerül a belső huzatba, és nincs folyamatosan forgatva, hogy száradjon, akkor a huzat bizony bepenészedhet. Tapasztaljuk néha bérelhető babzsákjainkon, hogy egy buli alkalmával leöntött fotel, milyen cudarul tud kinézni. Érdekes, hogy a külső huzaton általában semmi penész nem látszik, a gyöngyök is makulátlanok, viszont a belső huzat „kivirágzik”.

Mi a nedvesség kiküszöbölésére készítettünk egy szárítóberendezést, ám sok helyen erre nem fordítanak figyelmet. A babzsákfotel töltelék nagy tömegben akkor sem fog kiszáradni, ha valami egészen ritkaszövésű, légáteresztő zsákba töltjük, olyannyira szigeteli saját magát. Ezt is tapasztalatból mondom.

4. A zárt cellás habosított polisztirol gyöngyök nem szívják magukba a nedvességet, ezért elméletileg moshatóak. Gyakorlatilag is, de csak kis mennyiségben javaslom mosni. És valami vékony, ritka szövésű anyagban, függönyben, mert nagyon nehezen szárad. Csak nyáron állj neki egy ilyen műveletnek, ha a kertbe ki tudod tenni, és forgatni folyamatosan a napon. Ja, és a mosógépbe nehogy betedd, ha kiszabadulnak a gyöngyök, könnyen eldugulhat! Kizárólag kézzel mosd!
A babzsákfotel töltet mosására normális helyzetben egyébként semmi szükség, akkor fordul elő ilyen igény, ha pl. a macska belepisil. Ha nagy a babzsák, amiben a baleset történt, akkor azt javaslom, inkább cseréld ki a gyöngyöket!

5. A kidobandó hungarocell gyöngyöket valamelyik hulladékudvarba szállítsd el, és a lomos konténerbe hajítsd be! Ne a műanyagba!

6. Azt, hogy a habosított polisztirol gyöngy anti allergén, azt nem tudom hivatalosan alátámasztani, de ez a hír járja. Nem gondolom, hogy erre készültek vizsgálatok, de nincs kizárva. Mindenesetre, ha a penész nem terem meg rajta, akkor az már egy felettébb bíztató jel.

A babzsákod utántöltése, avagy mit tegyél, ha úgy érzed, már nem az igazi az ölelése

1. Nálunk minden Amőba babzsákhoz jár egy ingyenes utántöltés garanciában 1 éven belül. Erről bővebben az Amőba Strapagaranciában olvashatsz

2. Ha otthon szeretnéd utántölteni a babzsákod, akkor hívj, hogy tudok-e adni neked babzsák tölteléket. Ha épp nem, akkor útbaigazítlak, kinél tudsz vásárolni.

Ha netán győri vagy, akkor már most mondom, hogy a Lambda Systeme Kft-nél tudsz vásárolni: https://www.lambda.hu/gyor

Jelenleg nincs arra mód, hogy az utántöltést én végezzem személyesen, de szívesen adok hozzá tanácsot:  Emőke: +36 20/544 5944;  info@amobafotel.hu