Mikor egy babzsákfotel van a feneked alatt, azt gondolod, hű, ez szenzációs! Aztán mikor átülsz egy más formájúba, azt még tutibbnak érzed. És ha kipróbálsz egy még nagyobbat, akkor, azt hiszed, hogy ennél már nincs is jobb. Pedig van! Nekem elhiheted!

Talán te azt gondolod, minden babzsákfotel kényelmes. Tulajdonképpen majdnem igazad van, eltekintve attól az esettől, mikor megfelelő karbantartás híján, egy összeszottyadt fotelben, az ember szinte a földön ül, össze-vissza dülöngél, hisz már nincs tartása a babzsákjának, és a végén alig tud belőle kikecmeregni.

De a – jó benne ülni, és a hű az anyja ez baromi jó, én maradok! Ti menjetek nyugodtan! – között zongorázni lehet a különbséget.

A kényelemnek is vannak fokozatai!

De még mennyire!

Egy babzsákfotel komfortossága alapvetően a formáján, vagyis a szabásán múlik.
Ez az, ami a legfontosabb kérdés. Tervezéskor az ember a babzsákfotel termetét is előre kitalálja, hiszen tudnia kell, mi a célja a készülő modellel. Tehát a méret is sokat nyom a latba. Aztán a töltet aránya sem elhanyagolható. Ha kevés, akkor nincs tartása, ha sok, akkor meg kiszorulsz belőle, nem tud jól körbeölelni. Nálunk a legnépszerűbb termékek a legnagyobb egyszemélyes babzsákfotelek. Nem véletlenül.

Ez a 3 tényező: a forma, a méret, és töltet aránya kardinális kérdés egy babzsák kényelmében.
De egy jó lábtartóval még egy kiváló babzsák kényelmét is lehet űberelni:)

Miért különösen fontos egy babzsák formája?

Történt egyszer, hogy a párom bemutatott valakinek, és azt mondta rólam, babzsákfoteleket tervezek. Mire az illető úr megkérdezte, mit kell egy babzsákon tervezni? Nem mondom, hogy azonnal a szívembe zártam ezért, de legalább elgondolkodtam a mondatán. Olyan értelemben, hogy ez még mindig nem nyilvánvaló mindenkinek ezek szerint.
Mindenesetre azon vagyok, hogyha elolvasod ezt a cikket, számodra ezentúl ez evidens legyen.

Ahogyan egy elszabott ruha is lehet kényelmetlen, úgy egy fotel, vagy egy szék is lehet deréktörő, a rossz kialakítása miatt.

Fontos hogy tudd, a babzsákoknál is alapvető kérdés, hogy milyen a szabásuk. Hiába alakulnak, csak azzá tudnak formálódni, amivé szabom őket.

Minden kialakításnak meg van a maga szerepe, a miértje. Egyrészt esztétikai, hogy egy babzsákfotel ne csak egy rendetlen kupac legyen a lakásban.
A design azonban nem csak a látvány szempontjából fontos, hanem a funkciót is szolgálnia kell. Sőt, a használhatóság mindenképp elsődleges számomra, a te érdekedben.

Munkám során számtalan elvetélt ötletem volt, és rengeteget kísérleteztem, mire ezek a modellek kikristályosodtak. Hidd el, néha néhány centinyi különbség is számít, a harmonikus forma kialakításánál. Vannak olyan darabok, amik egyszerre tökéletesek lettek. pl. a Király és a Herceg babzsákfotel

De volt olyan kísérletem, aminek az 5. verziója lett csak kifogástalan. És csak nüánsznyi változtatásokat kellett rajta véghezvinni, de arra szükség volt. Ez a Trapéz solo babzsákfotel

Aztán olyan is volt, amit kis idő után levettem a palettáról, mert nem voltam vele elégedett. Pedig rendelték, de én éreztem, hogy nem az igazi.

Mitől jó egy babzsákfotel formája?

Ez mindig attól függ, ki, és mire akarja használni a kérdéses babzsákfotelt? A forma akkor jó, ha a funkció érdekében lett kialakítva és esztétikailag is rendben van. Ez utóbbinál elég annyi, hogy ha arányos, harmonikus a forma, akkor jó ránézni.
A forma, és funkció viszonya sokkal összetettebb kérdés. Pl. ha valaki gitározni szeretne a babzsákfoteljében, akkor egy karfás fotel nem való neki, mert a karfák útban lesznek a karjának. És az ülőmagasság is fontos lehet. Viszont valószínűleg a fejét nem akarja majd a fotelen pihentetni játék közben. Stb…

Én azt vallom, ha babzsákfotel, akkor támassza meg a fejed, ha egy mód van rá, hiszen úgy tud igazán pihentető lenni.
Aztán a karfák is nagyban fokozzák a komfortérzetedet.

Kiegészítő babzsákok a komfortfokozat növelésére

Az elsőszámú olyan Amőba, ami hozzátesz egy babzsákfotel, vagy babzsák kanapé kényelméhez, az mindenképp egy lábtaró, egy ún. babzsák puff.
Ezekből különböző méreteket és formákat terveztem, hogy illeszthető legyen esztétikailag is a fotelekhez.

Ami még egy svédcsavar ebben a termékcsoportban, az egy új fejlesztés eredménye. Némelyik puff olyan megoldással is készül, amelyen egy mozdulattal változtathatsz a lábtartód tömörségén. Ha akarod kemény, rendezett forma, ha pedig puhán bele akarod fúrni a lábad, azt is megoldhatod egy trükkel.

Aztán ilyen kényelem fokozók még, a full extrás laptoppárnáink. Momentán én is úgy írom ezt a szöveget, hogy ülök a babzsákfotelemben, lábam egy puffon, ölemben egy laptoppárna, és azon a gépem. Órákig tudok így dolgozni fészkelődés nélkül.

Egyéb kényelmi kiegészítők is vannak még nálunk, főleg a babzsákpárnák kategóriában. pl. a hátpárnák, szoptatóspárnák, univerzálpárnák.

A babzsákok különböző funkciói

Egy avatatlan azt gondolhatja, egy babzsák csupán arra való, hogy üljenek benne.
Ez alapvetően igaz, de hogy ülés közben mit csinál az ember, az nem mindegy. És az sem, hogy ki ül benne, milyen életkorú, és magasságú az illető.
Fontos szempont, hogy egy jó tv nézős fotelre vágysz, vagy meditálni szeretnél benne, esetleg szoptatósfotelre van szükséged, vagy épp a gyereknek keresel valamit, amiben kényelmesen heverészhet játék közben.
És egy örökmozgó gyermek nyilván nem úgy használ egy babzsákot, mint egy felnőtt.

Ezeknek a tényezőknek a figyelembevételével összeállítottunk neked egy tesztet, amelyet, ha kitöltesz, egyből megtudhatod, melyik az a néhány Amőba babzsákfotel, ami a te méretedre, és igényeidre van szabva.

Melyik babzsákfotel való nekem?