Az Amőbák szinte kivétel nélkül dupla huzatból állnak, hogy minden babzsák tisztítása, mosása könnyen megoldható legyen. Erre vonatkozó utasításokat a vásárláskor kapott használati útmutatóban találsz.

A babzsák belső huzatának tisztítása

Babzsákjaink belső huzatát fehér, pamut munkaruhavászonból készítjük, ami nem nyúlik, és természetes anyagánál fogva nem vezeti tovább a sztatikus elektromosságot.

Mosható, ha netán valami „baleset” történik vele.

A belső huzaton található egy cipzárnyílás, többnyire a teteje környékén. Itt szoktuk megtölteni, és itt lehet utántölteni is az Amőba babzsákokat.

A babzsákfotel külső huzatának tisztítása, mosása
Babzsák tisztítás reklámkép

A levehető külső huzat a babzsákok alján zipzárral záródik. Olyan anyagokat választunk a termékeinkhez, amelyek moshatóak, de mindenképpen vegyileg tisztíthatóak. Célszerű a mosandó huzatokat kifordítva, behúzott zipzárral tenni a mosógépbe, így jobban megóvod a kopástól! A nagyobb egyszemélyes, valamint a két és többszemélyes babzsák huzatokat, nagyságuk miatt háztartási mosógépbe nem ajánlatos begyömöszölni! Egyszerűbb tisztítóba vinni, vagy nagyméretű, mosógépben mosni! Önkiszolgáló mosodákban találsz ilyen gépeket.

Fontos szabály, hogy ne jusson eszedbe, szárítógépbe tenni az Amőbád huzatát!

A vászonból lévő huzatok 40 °C fokon moshatóak. Elméletileg színtartóak, de ha nagyon kontrasztos színekből áll a foteled, célszerű színfogó kendőt is a gépbe tenni. Ezek a huzatok jól vasalhatóak a fonák oldalukról. Mindenképp célszerű gőzölni, közepes hőmérsékleten. Nehogy elolvaszd a varratokat!

A mosható bútorszövetek, kizárólag 30 °C fokon moshatóak mosógépben, kíméletes centrifugálással. Ha vizesen jól kirázod, és ügyesen kiteríted, lehet, hogy nem is kell kivasalnod. Ha mégis vasalásra szorul, akkor nagyon kíméletesen bánj vele! Csak a fonákja felől simítsd, a legalacsonyabb hőmérsékleten, amivel gőzölni tudod. Ez többnyire a 2 pontos fokozat. Leginkább a varratokat érdemes vasalni, azok szoktak kicsit zsugorodni mosás alkalmával. Úgy tudod szépen kisimítani, ha az egyik kezeddel hosszirányba húzod a varratot, miközben nyomod rá a vasalót. Ha bársonyos felületű a babzsákod huzata, akkor nagyon óvatosan vasald, ne nyomd rá erősen a vasalót. De mindenekelőtt nézd meg a használati útmutatót, hogy mit javasol e takintetben!
Ha az egész macerától szeretnél megmenekülni, vidd el a tisztítóba!

A műbőr, textilbőr huzatokat nedves ronggyal töröld át!

A valódi bőröket, csak speciális bőrtisztítókkal kezeld!

A babzsák töltelékének tisztítása

A tölteléket nem szükséges tisztítani, de elméletileg mosható. A zárt cellás gyöngyöcskék hivatalosan ugyanis nem szívják magukba a vizet. Hogy ez több éves használat után, az összetömörödött gyöngyöknél is igaz-e, azt nem tudom megmondani.

Mindenesetre, ha olyan dolog történik, ami miatt ki kéne mosni a tölteléket, (pl. belepisil a macska a babzsákodba) azt javaslom, ezt alaposan fontold meg! Borzasztó nehéz ugyanis megszárítani, mert a habosított polisztirol gyöngy egy igen hatékony szigetelőanyag. Kisebb mennyiséget, (pl. 40 liter egy nagypárna huzatba) egy vékony, laza szerkezetű anyagba töltve, a nyílásokat elzárva, kézzel öblítsd át a kádban. Mosógépbe nem javaslom, hogy betedd, mert ha kiszabadulnának a gyöngyöcskék, annak nem örülne a mosógéped. Ha átmostad, folyamatos forgatás mellett, a napon, van esély kiszárítani egy ekkora mennyiséget. Azt azért tudd, hogy egy nagy fotelben, nálunk 5-600 liter gyöngy van. Én már próbálkoztam ilyen művelettel, és majd beleőszültem.

Úgyhogy, ha nem akarsz ezzel vacakolni, akkor ki kell cserélni a tölteléket a babzsákodban!

A kidobandó gyöngyöket tedd zsákba, és vidd el egy hulladékudvarba, ott a lomok közt van a helye! Sem a háztartási hulladék, sem a műanyag közé nem szabad Magyarországon betenni!

A babzsák komplett karbantartása

Egy babzsák tisztítása mellett van még egy fontos teendő, amit néha el kell végezned rajta.

Hogy az Amőbád jól érezze magát, és a maximális kényelmet tudja neked nyújtani, néha után kell tölteni. Az ehhez való fontos infókat ezen a linken megtalálod:

Miből is készül a babzsák töltelék, avagy miért zsugorodik minden babzsák a használattól? Mindentudó az utántöltésről